13.2.2009

Suorituksia syvyksissä



Susan tasaa painetta pohjalla ja näyttää 'reikä'-merkillä että homma on hallussa. Vedenalaisessa maailmassa saa tottua hauskoihin kampauksiin ja selän takaa sojottaviin letkuihin.
Tähän loppui neljäs allasharjoitus, onneksi kaikkea ei ehditty vielä treenaamaan ja ensi viikolla päästään vielä kerran nauttimaan pinnanalaisesta seikkailusta.

Mitäs jos BCD:n syöttöpainike olisi rikki?


BCD eli tasapainotusliivi on maskin jälkeen yksi tärkeimmistä varusteista. Sillä säädetään sukeltajan nostetta vedessä ja se tapahtuu syöttämällä tai poistamalla ilmaa liivistä. Jos pinnalle tultaessa syöttömekanismisi olisikin rikki etkä saisi nappia painamalla nostettasi positiiviseksi eli kelluvaksi, pitää siinä tapauksessa puhaltaa liiviin ilmaa. Ensiksi pitää luopua regulaattorista eli ilma-annostelijasta hengenvedon jälkeen ja puhaltaa ilmaa suoraan BCD:n varasyöttöön. En kuitenkaan puhaltanut tässäkään keuhkoja tyhjäksi jotta jäi ilmaa puhaltaa regulaattori tyhjäksi vedestä kun oli taas vuoro ottaa siitä "henkeä". Noin 5 huolellista puhallusta vajaaseen liiviin ja olin positiivisesti pinnalla.

Hätänousun märkäharjoittelua



Maissa tätä sanottaisiin kuivaharjoitteluksi.
Opettaja valvoo Tompan hallittua hätänousuharjoitusta tarkkana Susanin katsoessa vierestä ja valmistautuessa omaan suoritukseensa. Ideana on siis sukeltaa 9 metriä puolessa minuutissa ja puhaltaa jatkuvasti keuhkoista ulos ilmaa. Suoritus on vaakatasoharjoituksissa paljon vaativampi kuin voisi uskoa, mutta antaa itseluottamusta ja varmuutta mukavasti kun tietää että tosipaikan tullen kykenee suorituksen tekemään pystysuoraan mikäli niin vaaditaan.
Ylösnoustessa keuhkoissa laajeneva paineilma on pakko saada nousun aikana puhallettua ulos jotta vältytään vakavilta keuhkolaajentumilta, onneksi laajeneva ilma tekee suorituksesta myös hiukan helpomman, kunhan muistaa vain tärkeimmän säännön ja puhaltaa koko ajan ilmaa ulos.

Räpyläkerho


Jättiloikan, 5-vaiheisen ja oikeaoppisen syvyyteen laskun jälkeen pitäisi näkyä suunnilleen tämmöistä ympärilläsi mikäli olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan eli sukellusseuran kurssilla allastunnilla. Erikokoisia ryhmiä opettajineen suorittavat tehtäviä ympäri allasta tehtävien vaatimissa syvyyksissä ja yksittäiset vaeltelijat harjoittelevat esimerkiksi vedenalaista valokuvausta, testaavat uusia upeita varusteitaan tai menevät ronskisti kuivapuvulla tai muilla hc-kamoilla.

Sukeltajatytöt ja pojat


...sanoi snorkkelimummo suihkussa.
Oppilaat seuraavat opettajasammakkoa lätäkön reunalle. Varusteet on puettu hienosti päälle ja välinetarkastus valmis.
Englanniksi siis Begin With Review and Friend (B)oyancy- ,(W)eight-, (R)eleases-, (A)ir- and (F)inal OK-check.
Suomeksi loru menee Tarkka Pari Sukeltaa Ilman Ongelmia. Eli Tasapainoliivi- Painovyö- , Soljet ja hihnat- , Ilma- ja OK-tarkistus parille. Kun näin on varusteet tarkistettu, niiin voidaan siirtyä asiaan.

Lätäkön reunalla odottaa ensimmäinen harjoitusrasti: Jättiloikka altaaseen! Blumps!

Viimeisen teoriatunnin jälkeen


Kahden viikon sukellustauon jälkeen PADI OWD:n opiskelu huipentui lopputenttiin, jota jännitettiin kovasti. Molemmat pääsimme läpi, ei kuitenkaan täysin pistein. Vesa liittyi myös samaan sukellusseuraan ja tuli hallille kuvailemaan ja snorklailemaan allasvuorollemme. Kuvassa ohjaaja katsoo että laitepaketit on kasattuna ennen varusteiden päälle pukemista ja sitä seuraavaa paritarkastusta.